Zsenik a hangszereinken - tangóharmónika

2009. október 21. 19:50 • fokk, harmónika, video, zsenik a hangszereinken, rovat

 

Hogy legyen egyéb érdekesség is, amiért érdemes ide látogatni, indítunk egy új rovatot:

ZSENIK A HANGSZEREINKEN

Lényege baromi egyszerű. Miután a Folk Errorban van összesen vagy 7-8-9-10-x különböző hangszer, bemutatjuk azokat, akik ezeket a hangszereket különleges módon tudják megszólaltani. Vagy atom profin (persze nálunk nem profibb senki:D)

Első hangszerünk:

A tangóharmónika

A mestere nálunk Lacika

És a mai zsenink:

 

 Hrustevich srác

%more%

És amit előad: Vivaldi Négy évszakából a Nyárnak a Presto tételét. Érdemes lesasolni rendesen!

 

Néhány szó a tangóharmónikáról:

A harmonikáról általában


A harmonikáknak sok fajtája létezik szerte a világon de bizonyos tulajdonságokban megegyeznek:

 Gombos harmonikák


Az elsõ harmonikák gombos harmonikák voltak. Ezen belül léteznek diatonikus illetve kromatikus hangolásúak.


Az elsõ diatonikus harmonikákat az 1800-as évek elején készítették. Ezeknek csupán egy gombsoruk volt a jobb kézben, amely 10 gombból állt. A diatonikus harmonikák fõ jellegzetessége, hogy ugyanazt a gombot lenyomva más hang szólal meg ha a fújtatót húzzuk, illetve ha összenyomjuk.

A diatonikus harmonikákon belül léteznek egysoros, kétsoros, valamint háromsoros hangszerek is attól függõen, hogy hány sorban vannak elrendezve a jobbkéz gombjai. A diatonikus harmonika számos ország népzenéjében kedvelt. Ezek a hangszerek vannak legnagyobb rokonságban a szájharmonikákkal.

Az elsõ kromatikus gombos harmonikát F. Walter készítette az 1850-es években a 3 soros diatonikus típus nyelvsípjainak átrendezésével. A kromatikus harmonikák azonos gombot lenyomva ugyanazt a hangot adják a fújtató húzásakor és nyomásakor egyaránt. Ezeknek a hangszereknek 3-6 sorban vannak a gombjai. A 4. 5. és 6. gombsor az elsõ 3 ismétlése, amely megkíméli a zenészt a játék közbeni nagy ugrásoktól.

Folytatása az eredeti oldalon-->

Ha tudtok még jófajta harmónikás videókat, sztorikat, küldjétek be Folk Error csoporttagként a Fokk.hu- oldalon!!!

 

    Fújtatóval rendelkeznek A fújtató által mozgatott levegõ nyelvsípokkat szólaltat meg A harmonikáknak van jobb kéz és bal kéz része

Címkék

koncert, video, fesztivál, debrecen, album, buli, 4fordance, azfeszt, budapest, panyola, interjú, pálinka, kobuci, életjel, honlap, muzsika, fénykép, szavazás, fokk, campus, rtl klub, újságcikk, duna tv, népzene, nyíregyháza, klip, klub, stúdió, riport, utazás, csillag születik, youtube, világzene, pucageri, szombathely, savaria, parno graszt, lovarda, a38, perényi 1, magyarbodi, magyarbodogei galambozo, pixelfilm, settenkedo1, bandland, studio, montázs, bürkös, zenelejátszó, honolulu stars, tls, facebook, új album, közösség, skafunderz, karácsony, retro, capmus, perényi egy, cikk csak úgy, valami, kobuci kert, indulj el, árock, csík zenekar, harmónika, dűvő, üdvözlet, rovat, zsenik a hangszereinken, dr valter, jobboldal, hajdúböszörmény, lemez, sergent garcia, buggz bunny, hajdú székház, haon, szin, krippa, paula, héjjegykettő, eső, karnevál, tankcsapda, könczei, ethnokol, rákoskert, nepzene.hu, toma, próbaterem, dezsőházi, Take Five, sheket, angol, sopron, balatonsound, sziget, voltfesztivál, hegyalja
 
 

Archívum

 
  • auto-market.dp.ua